De rechtbank heeft twee Colombiaanse vrouwen tot 24 en 30 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor de diefstal van 59 telefoons tijdens het Mysteryland-festival in augustus 2018 én voor deelname aan een criminele organisatie, met zakkenrollen en het plegen van diefstallen als doel.

De rechtbank stelt aan de hand van diverse aangiftes, getuigenverklaringen en telecom-onderzoek vast dat de twee vrouwen, 34 en 21 jaar oud, zich schuldig hebben gemaakt aan de gezamenlijke diefstal van 85 euro van een festivalbezoeker en van 59 mobiele telefoons tijdens het Mysteryland-festival in augustus 2018 in Hoofddorp. Ook het deelnemen aan een criminele organisatie in Nederland, Spanje en Frankrijk vindt de rechtbank bewezen. Het doel van deze criminele organisatie was het plegen van diefstallen en zakkenrollen

Criminele organisatie

Beide vrouwen zijn samen met anderen vanuit Spanje naar Nederland afgereisd, enkel en alleen om deze misdrijven te plegen. Er werd een administratie van de gestolen telefoons bijgehouden en de diefstallen werden professioneel uitgevoerd, waarbij in korte tijd grote hoeveelheden werden buitgemaakt, vervolgens naar het buitenland overgebracht, niet traceerbaar gemaakt en uiteindelijk verkocht. Bovendien waren de aard en de intensiteit van de contacten tussen de verschillende verdachten zodanig dat van een criminele organisatie gesproken moet worden. Daarvoor is niet vereist dat een deelnemer samengewerkt moet hebben of bekend moet zijn met alle andere deelnemers in de organisatie. Voldoende is een samenwerkingsverband, met een zekere duurzaamheid en structuur, tussen een verdachte en minimaal één persoon.

In Frankrijk zijn 63 telefoons in beslaggenomen. Bijna 40 konden gekoppeld worden aan aangiftes op het evenement Mysteryland.

Gevangenisstraffen van 24 en 30 maanden

De 21 jarige vrouw heeft ruim een maand deelgenomen aan de criminele organisatie. Zij had een leidende rol. Zij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Voor de 34 jarige vrouw vond de rechtbank deelname gedurende drie dagen bewezen. Zij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. Tegen beiden was drie jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank neemt het beiden bijzonder kwalijk dat zij met een vooropgezet plan naar het festival in Nederland zijn gekomen en de bezoekers op brutale wijze van hun telefoons hebben beroofd. Daardoor zijn ook honderden gigabytes aan foto’s, filmmateriaal en andere persoonlijke data verloren gegaan.

Powered by WPeMatico